Priča o nastanku manifestacije Dani otvorenih vrata agroturizama Istre

Tradicionalna istarska gastronomija sadržava autentične priče u kojima su utkani tragovi burne istarske prošlosti i težačkog načina života. Sve to ostavilo je značajan otisak na lokalnu gastronomiju, kulturu i običaje te upravo manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre kroz istinske doživljaje prepričava tradicionalnu istarsku kuhinju baziranu na namirnicama koje uzgajaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Dani otvorenih vrata agroturizama Istre predstavlja jedinstvenu enogastronomsku manifestaciju koja se kontinuirano već dvanaestu godinu za redom organizira u agroturizmima diljem Istarske županije.
 
U smjeru kontinuirane podrške, unaprjeđenja rada i promocije seoskih domaćinstava u ruralnim područjima Istre, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre osmislila je i započela s provođenjem projekta „Dani otvorenih vrata agroturizama Istre“. AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre osnovana je od strane Istarske županije s ciljem povezivanja javnog i privatnog sektora te implementacije projekta u ruralnom prostoru Istre. Od samog osnutka, istarska tradicija, gastronomija i kultura predstavljaju temeljne vrijednosti, koje su međusobno povezane i integrirane te u konačnici dovode do glavnog cilja Agencije, a to je poboljšanje života u ruralnom prostoru Istre.

Projekt „Dani otvorenih vrata agroturizama Istre“ zamišljen je u obliku manifestacije koja ima za cilj obogaćivanje turističke ponude i produženje turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava koja se bave agroturističkom djelatnošću, radi očuvanja i razvoja ruralnog područja Istre, valorizacije prirodne, kulturne i kulinarske baštine te oživljavanja tradicionalnog graditeljstva i zanatstva na istarskim agroturizmima.

Svrha manifestacije jest promocija tradicionalnih autentičnih jela spravljenih na bazi lokalnih sezonskih namirnica uzgojenih na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima te cjelokupnog doživljaja koji se posjetiteljima pruža. Manifestacija se odvija u vrijeme posezone na više lokacija u Istarskoj županiji odnosno tijekom vikenda mjeseca studenog, u kojoj uključeni agroturizmi nude jelovnike po promotivnim cijenama.

Prva manifestacija organizirana je 2010. godine, nakon čega se nastavlja kontinuirana organizacija tijekom 2011., 2012., 2013., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018., 2019., 2021. i 2022. godine. Iz godine u godinu, AZRRI je imao važnu ulogu u unaprjeđenju rada agroturizama, čiji su se rezultati redom nizali kroz poboljšanje zakonske regulative, povećanja broja sjedećih mjesta, poboljšanja i unaprjeđenja usluga na seoskim domaćinstvima te otvaranje novih agroturizama u Istri. Kroz godine organizacije, manifestacija je postala sveobuhvatni projekt koji obogaćuje turističku ponudu te brendira Istru kao eno-gastronomsku destinaciju.

Manifestacija se organizira pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za turizam i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, te u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom, Turističkom zajednicom Istarske županije i Hrvatskom gospodarskom komore, Županijskom komorom Pula.