Dani otvorenih vrata agroturizama Istre predstavljaju jedinstvenu eno gastronomsku manifestaciju, koja se kontinuirano već dvanaestu godinu za redom organizirala u agroturizmima diljem Istarske županije, s glavnim ciljem obogaćivanja turističke ponude i produženja turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava i reinterpretaciju tradicionalne istarske gastronomije.

U smjeru kontinuirane podrške, unaprjeđenja rada i promocije seoskih domaćinstava u ruralnim područjima Istre, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre započela s provođenjem ove autentične manifestacije, koju iz godine u godinu, mnogi domaći ali i inozemni gosti s nestrpljenjem iščekuju. Tradicionalna istarska gastronomija nastala pod utjecajima različitih naroda i kultura, obilježena je težačkim načinom života, a sve to ostavilo je značajan otisak na lokalnu gastronomiju, kulturu i običaje. Upravo manifestacijom DOVAI kroz istinske doživljaje prepričava se domaća istarska kuhinja baziranu na namirnicama koje uzgajaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

U ovogodišnjoj manifestaciji, tijekom četiri vikenda, više od 3400 gostiju posjetilo je 10 agroturizma, čime se potvrđuju godine rada na valorizaciji tradicionalne istarske gastronomije i promocije istinskih okusa te željno iščekivanje svakog novog izdanja. Zainteresiranost gostiju i novih posjetitelja pred organizatore stavlja veliki izazov da u idućoj godini manifestacija bude još posebnija, kako bi se i dalje promovirala krucijalna važnost agroturizama za istarsku gastronomiju.

Još jednom zahvaljujemo svim posjetiteljima ovogodišnje manifestacije te se veselimo idućem izdanju.

U sklopu manifestacije, petu godinu za redom se organizirao Foto natječaj „Doživljaj agroturizama Istre“ pod sloganom „Okusi. Doživi. Fotkaj!“, kojemu je glavni cilj bio istaknuti važnost istarske autohtone gastronomije, običaja i tradicije. Natječaj je bio otvoren u periodu od 01.11 do 30.11.2022. godine, te tematika ovogodišnjeg izdanja bila je „boje novembra na agroturizmima“. Rezultate Foto natječaja potražite OVDJE .

Unaprijed zahvaljujem i sve najbolje u povodu nadolazećih blagdana.


FOTO NATJEČAJ „DOŽIVLJAJ AGROTURIZAMA ISTRE“ 2022

Dani otvorenih vrata agroturizama Istre-DOVAI 2022 predstavljaju jedinstvenu eno gastronomsku manifestaciju, koja se kontinuirano već dvanaestu godinu za redom organizirala u agroturizmima diljem Istarske županije, s glavnim ciljem obogaćivanja turističke ponude i produženja turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava i reinterpretaciju tradicionalne istarske gastronomije.

U sklopu manifestacije, petu godinu za redom se organizirao Foto natječaj „Doživljaj agroturizama Istre“ pod sloganom „Okusi. Doživi. Fotkaj!“, kojemu je glavni cilj bio istaknuti važnost istarske autohtone gastronomije, običaja i tradicije. Natječaj je bio otvoren u periodu od 01.11 do 30.11.2022. godine, te tematika ovogodišnjeg izdanja bila je „boje novembra na agroturizmima“. U sklopu Foto natječaja zaprimljeno je ukupno 50 fotografija

Stručni žiri za ocijenjivanje pristiglih fotografija bio je u sastavu:

  1. Igor Merlić, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin
  2. Nada Prodan Mraković, Istarska županija, Upravni odjel za turizam
  3. Mateo Gobo, Gobo Digital

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i čestitamo na osvojenim mjestima. Molimo sretne dobitnike da nam se obrate na email: edukacije@azrri.hr ili na kontakt telefon 052 351 596 vezano za preuzimanje nagrada.

1.
NAGRADA: Biljana Pantelić Adžaga
Fotografija koja je zasluženo osvojila prvo mjesto u ovogodišnjem Foto natječaju je upravo ona koja najbolje prikazuje zadanu tematiku natječaja a to je „boje novembra na agroturizmima“. Od sudionika Foto natječaja odnosno od autora, traženo je da prikažu jela, doživljaje, prirodu i slično kroz jesenske boje. Pobjednička fotografija jesenske boja, tradicionalnu istarsku arhitekturu (kuća i škure) s daškom starine. Vrlo lijepa kompozicija boja na fotografiji.
2.
NAGRADA - Daniel Fućak
Fotografija koja je zauzela drugo mjesto ima svoju posebnu priču jer iako je magla i tmurno vrijeme, prikazuje jesenske boje i tradicionalnu istarsku štalicu. Fotografija je vrlo dobre kvalitete te zbog toga je zauzela drugo mjesto.
3.
NAGRADA - Dorotea Katić
Treće mjesto zauzela je fotografija koja prikazuje jesenske boje i naglašava prirodu. Vinogradi i lišće vinove loze na jesen se preobrati u potpunu rapsodiju boja te ova fotografije je na taj način zasluženi osvojila treće mjesto.


Agriturismo

© AZRRI 2023. Tutti i diritti riservati
Web design: INFOBAJT, Creazione di immagini: Fotostudio LICUL